Sensor haalt het beste uit beide culturen
‘Sensor haalt het beste uit beide culturen’
Guido Fievez en Folkert Brijker over de kickstart van het nieuwste label
Fuseren. Spannend. Het werkwoord staat voor veel mensen gelijk aan grote veranderingen. En dat zorgt vaak voor prangende vragen. Over de werkplek, werkwijze en functies bijvoorbeeld. ‘En gaat dat niet ten koste van onze bedrijfscultuur?’ Ook geen onbelangrijke. Recentelijk fuseren Sentijn en Or-Quest om samen Sensor te worden, het nieuwste label van The Specialist Group (TSG). Vestigingsdirecteur in Rotterdam Guido Fievez (34) en vestigingsdirecteur Folkert Brijker (40) in Drachten geven samen antwoord op de meest prangende vragen over die fusie en stellen: “Wij geloven heel erg in wie we nu zijn, waar we voor staan en beseffen dat de fusie de juiste zet op het juiste moment is geweest.”
The Flying Dutchmen uit Lemmer, topturner Epke Zonderland, hangt aan de muur in Drachten. Iets meer dan 200 kilometer zuidelijker prijkt een prent van de Rotterdamse John de Wolf aan een kantoorwand. Een nuchtere Fries, die tijdens zijn sportcarrière ook in de collegebanken zat om dokter te worden. En een spijkerharde verdediger die met zijn no-nonsense mentaliteit de status van cultfiguur verwerft. De twee topsporters hebben ogenschijnlijk niets met elkaar te maken. Toch vormen ze samen een mooi symbool voor de fusie van Sentijn en Or-Quest. Gemene deler? Uitblinken in wat je doet, met een geheel eigen stijl en toon.
Eén plus één is…
“Mijn eerste reactie, toen ik wist van de aanstaande fusie, was dat ik het heel logisch vond”, begint Folkert terwijl Zonderland aan de muur toekijkt. “Sentijn deed min of meer hetzelfde, ondanks dat er ook natuurlijk verschillen zijn.” Met die laatste bijzin doelt de oud Or-Quest man vooral op de manier van zakendoen. Een manier die hij zelf als ‘met noordelijke nuchterheid’ betitelt. “Vertrouwen van opdrachtgevers winnen duurt hier langer en sober zijn wordt gewaardeerd. We klappen hier vaak met de handen in de zakken, terwijl Sentijn op gezonde wijze wat brutaler is.” De beeldspraak van Folkert zorgt voor een glimlach bij voormalig Sentijn man Guido: “Wij gingen soms inderdaad net wat te snel en hebben nu van onze collega’s in het Noorden juist geleerd om nóg meer op de relatie te zitten.” Zo is de fusie een gouden kans om van elkaars krachten te leren. Sentijn blinkt uit in het vinden en binden van jonge technische specialisten. Or-Quest is sterk in het recruiten van professionals en het onderhouden van relaties. En Sensor? Eén plus één is… drie.
"Aan de knoppen is gedraaid, dus nu is de uitvoering aan ons"
Folkert, vestigingsdirecteur Drachten
Goede fusie = mens centraal
Eind 2023. Begin van Sensor. Een nieuwe naam die in korte tijd al zacht landt. Wat de kracht van de succesvolle fusie is? “Het is belangrijk dat een fusie als deze niet top-down georkestreerd wordt. Vaak zie je dat de directie twee bedrijven door een stalen mal perst. Bij Sensor weten we dat dit niet werkt en staan mensen echt centraal”, zegt Folkert op zijn eigen betrokken wijze. Klinkt goed. Maar hoe zorg je dat je niet alleen een brug tussen twee bedrijven slaat, maar de mensen ook meekrijgt in die beweging? Daarin speelt de term ‘openheid’ een sleutelrol. Guido: “Een fusie kan spannend zijn, daarom is open en heldere communicatie over het waarom van de fusering essentieel.” Het succes van de fusering meet hij daarom ook niet alleen af aan de goede cijfers, maar ook aan de interpersoonlijke energie op de werkvloer: “Alle collega’s, van Noord tot Zuid, dragen Sensor echt met veel plezier uit. Onze frisse uitstraling in combinatie met onze ervaring, dat maakt ons trots.”
Actie. Reactie.
Sensor acteert altijd in een driehoeksverhouding met specialisten en opdrachtgevers, daarom is respons van groot belang. “Werkinhoudelijk kunnen we als Sensor voor beide nog meer betekenen: we hebben een groter bereik en we kunnen cross-sellen”, zegt Guido. “Zo waren we bijvoorbeeld met Sensor Noord al actief voor een grote opdrachtgever en kunnen we nu ook specialisten in Rotterdam leveren.” Wie denkt dat dit succes zomaar uit de lucht komt vallen, heeft het mis. Folkert en Guido hebben in samenwerking met directeur Emanuel Peters een weloverwogen strategie bepaald. Een meerjarenplan om Sensor op synergetische wijze te doen groeien. En tuurlijk, het is fijn als een nieuw merk wordt erkend door de buitenwereld, maar ook de binnenwereld is voor Sensor belangrijk. Dus wat doet het met Folkert dat hij na 12,5 jaar Or-Quest de telefoon nu opneemt namens Sensor? “Ik had mezelf wat sentimenteler ingeschat, maar het gaat best eenvoudig. En ik merk dit bij collega’s ook, het is vooral de nieuwe energie en de trots die het zo makkelijk maakt.”
‘Ik geloof 100% in de synergie tussen Sentijn en Or-Quest’ – Guido Fievez
Sensing Talent
Een van de stappen in het meerjarenplan is het te starten programma ‘Sensing Talent’. Hier draait het om het stimuleren van Sensor-talent. Op, maar ook naast de werkvloer. “Wij hebben een collega in Amsterdam die professioneel vechtsporter is. Sensor steunt en sponsort hem op actieve wijze, zodat hij zichzelf kan ontwikkelen en daar ook alle ruimte voor krijgt”, legt Folkert uit. Kort hierop vult Guido aan dat Sensor dit ook wil gaan doen voor externe specialisten. Naast dit soort nieuwe initiatieven, is het natuurlijk ook keihard werken en uren maken. Met oog voor talent en gevoel voor de mens. Het is de Rotterdamse Fievez die de woorden tot besluit als volgt kiest: “Wij geloven heel erg in wie we nu zijn, waar we voor staan en we beseffen dat de fusie de juiste zet op het juiste moment is geweest.”
Doet Sensor iets met je?
Mooi. Weet dat we klaarstaan voor jou. Om een baan te vinden voor elke technisch specialist. Om een new hire te matchen met dat ene gave project. En dat doen wij altijd met aandacht voor mensen. Als jij de eerste stap zet, doen wij de rest…