"Sensor staat voor nabijheid en menselijke maat"
Amsterdam, Nederland - 5 april 2024 - Precies op de grens tussen Amstelveen en Amsterdam, aan de rand van de wijk Buitenveldert, is Maxim Hogenhout (27) actief als Lead Consultant. Al ruim een jaar focust hij zich vol overgave op de industrie in de regio, waar hij specialisten en opdrachtgevers met elkaar matcht. Vanuit een gloednieuw kantoor. Met die typische Sensor-energie. Het is dan ook niet vreemd dat de naam Sensor steeds vaker in de regio rondzingt: van Noord-Holland tot aan het Utrechtse en weer terug. Olievlek of sneeuwbaleffect? Maxim verwoordt het op geheel eigen wijze: “Het belangrijkste is menselijk contact, zodat er beetje bij beetje meer vertrouwen en een zakelijke relatie ontstaat.”
We schrijven april 2023. Maxim maakt de keuze om, met de ervaring van het werken bij andere bureaus in de tas, aan de slag te gaan bij Sentijn. Je leest het goed: Sentijn. Het merk Sensor is zich nog aan het ontkiemen, wanneer Maxim zijn krabbel zet, in de wetenschap dat hij een mooie uitdaging voor de boeg heeft: “Ik startte in Amsterdam om de vestiging hier op te zetten.” Zo gezegd. Zo gedaan. Aan De Cuserstraat 91 worden uren én matches gemaakt. Langzaamaan merkt Maxim dat het team in Amsterdam echt voet aan de grond krijgt. Lokaal én regionaal. Een belangrijk ingrediënt daarin is volgens Maxim het bezoeken van opdrachtgevers en specialisten, zodat er een samenwerking kan ontstaan.
"Er is in mijn optiek niets krachtiger dan persoonlijk contact"
Maxim, lead consultant Sensor
Nieuw merk. Nieuw kantoor.
Sentijn en Or-Quest fuseren en versmelten eind 2023 tot Sensor. Een merk dat zich wil onderscheiden met nóg meer persoonlijke aandacht voor zowel haar opdrachtgevers als technisch specialisten. Een lovenswaardig doel, waar ook woorden als ‘regionale zichtbaarheid’ en ‘duurzaam groeien’ bij horen. Toch zou Sensor Sensor niet zijn als deze mooie woorden al snel gestalte krijgen. Ditmaal in de vorm van een groter kantoor in hetzelfde pand waar Maxim al actief is. Een interne verhuizing. Om te kunnen groeien. Om dichtbij in de regio te blijven. “Op vrijdag 5 april is alles verhuisd en die maandag daarna waren we alweer aan het knallen in het nieuwe pand,” vertelt de Lead Consultant. Enkele cijfers die dat ethos onderbouwen: het team in Amsterdam gaat van 8 naar 16 werkplekken en de ruimte is maar liefst 3 keer groter. Maar die groei moet voor Maxim niet ten koste gaan van de cultuur: “We willen altijd benaderbaar blijven. Zo komen hier regelmatig specialisten en opdrachtgevers over vloer, omdat ze het gewoon leuk vinden om hier een bakkie te doen.”
Gooi een steen in het water
Want pas dan gaat er iets bewegen. Iets gebeuren. Een metafoor voor de energieke werkwijze van Sensor. Motie creëert emotie. Sensor wil mensen bereiken. Contact maken is daarbij altijd het startpunt. Als tweede is het gevoel van nabijheid erg belangrijk voor Sensor; om in contact te blijven. Met een nieuwe vestiging in Amsterdam investeert Sensor in die nabijheid, onderschrijft Maxim: “Het regelmatig langsgaan, met elkaar in gesprek gaan en elkaar aankijken; dat is iets wat ons mensen uniek maakt en wat er uiteindelijk voor zorgt wat voor gevoel iemand overhoudt.” In een markt die wellicht enigszins onder druk staat, is het belangrijker dan ooit om mensen aan je te binden. De sleutel daartoe: het opbouwen van duurzame relaties en binnen steenworp afstand samenwerken.
"Het liefst spreken we af bij ons op kantoor, zodat men ziet en voelt wie wij zijn"
Maxim, lead consultant Sensor
Projecten in de regio
En nu de eerste steen gegooid is, ontstaan er kringen die steeds groter worden en steeds verder reiken. Dit resulteert ook in concrete resultaten, waar Maxim in woord en gebaar trots op is: “Wij hebben onlangs samen met Vattenfall drie aannames gerealiseerd, daar zijn we met z’n allen echt heel blij mee.” Maar Maxim kijkt verder vooruit, hetgeen exemplarisch is voor Sensor medewerkers, en focust op de drie grote conglomeraten die de regio rijk is: Amsterdam Westpoort (Westelijk Havengebied, Schiphol en Tata Steel. Met name die laatste komt regelmatig voorbij in de media, waarbij het dikwijls gaat over delicate onderwerpen als fijnstof, stikstofdioxide en grafietregen. Maxim vertelt: “Tata Steel komt vaak negatief in het nieuws, maar ik weet dat ze keihard werken aan de verduurzaming van het productieproces.” Hier zijn goede technisch specialisten voor nodig en Sensor levert daar graag een bijdrage aan. Daarom is Maxim perfect op zijn plek bij Sensor; een mensgerichte organisatie die luistert en de technisch specialist én haar opdrachtgevers begrijpt.
Doet Sensor iets met je?
Mooi. Weet dat we klaarstaan voor jou. Om een baan te vinden voor elke technisch specialist. Om een new hire te matchen met dat ene gave project. En dat doen wij altijd met aandacht voor mensen. Als jij de eerste stap zet, doen wij de rest…